donderdag , 19 september 2024

Flevoland en Lelystad willen snelle opening Lelystad Airport

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad hebben minister Madlener opgeroepen om Lelystad Airport zo snel mogelijk open te stellen voor vakantievluchten. In een brief benadrukken zij dat de regio al 15 jaar wacht op groen licht en dat de openstelling belangrijk is voor de economische ontwikkeling van Flevoland. Ze hopen nog dit jaar op een positief besluit.

Economische voordelen en werkgelegenheid

De provincie Flevoland ziet de openstelling van Lelystad Airport als een belangrijke economische impuls. Volgens een rapport uit 2020 zou de luchthaven 2.400 directe banen en 4.000 indirecte banen opleveren. De luchthaven kan ook helpen om de druk op Schiphol te verminderen door (nacht)vluchten over te nemen, wat de nationale luchtvaart ten goede zou komen.

Steun en draagvlak in de regio

Er is volgens de provincie en gemeente breed draagvlak voor de opening van Lelystad Airport. Uit onderzoek blijkt dat 58% van de Flevolanders de uitbreiding steunt. Bovendien zou er rond Lelystad Airport minder geluidshinder zijn dan rond Schiphol, wat een bijkomend voordeel is voor de omwonenden.

Voorwaarden en vliegroute Overijssel

Lelystad Airport heeft inmiddels aan twee belangrijke voorwaarden voldaan. De eerste voorwaarde betreft de natuurvergunning, die naar verwachting eind december zal worden goedgekeurd. De tweede voorwaarde is een oplossing voor de vliegroute over Lemelerveld in Overijssel, waarvoor de luchthaven nu alternatieven onderzoekt.

Belangrijke kansen voor Flevoland

De openstelling van Lelystad Airport biedt aanzienlijke voordelen voor de nationale en lokale economie. Naast werkgelegenheid kan de luchthaven bijdragen aan het verminderen van de druk op Schiphol en het stimuleren van toerisme in de regio. Hoewel er zorgen zijn over milieu-impact en lokale overlast, blijft de provincie Flevoland positief en dringt aan op een snelle beslissing.