donderdag , 19 september 2024

Joby vraagt luchtvaartcertificering aan in Australië

Joby Aviation, Inc. (NYSE), een bedrijf dat elektrische luchttaxi’s voor commerciële passagiersdiensten ontwikkelt, heeft aangekondigd officieel te hebben aangevraagd om hun revolutionaire vliegtuig te laten certificeren voor gebruik in Australië. Deze aanvraag bij de Civil Aviation Safety Authority (“CASA”) van Australië, voor de validatie van een typecertificering van de FAA (“Federal Aviation Administration”), bouwt voort op een bilaterale overeenkomst tussen de Amerikaanse toezichthouder en CASA. Dit legt de basis voor de introductie van stille, emissievrije luchttaxi’s in Australië.

Duurzame mobiliteit

“We zijn enorm enthousiast over het potentieel van luchttaxi’s om nieuwe en duurzamere manieren van reizen in Australische steden te bieden,” aldus JoeBen Bevirt, oprichter en CEO van Joby. “Met commerciële ‘powered-lift’-operaties die al worden overwogen in de regelgevende kaders van CASA, zijn we verheugd samen te werken met de Australische autoriteiten aan een regulerend pad dat actief wordt nagestreefd door tal van landen wereldwijd.”

Innovatieve technologie

Joby’s elektrische luchttaxi is ontworpen om een piloot en vier passagiers te vervoeren met snelheden tot 320 km/u, en biedt hoge snelheid mobiliteit met een fractie van het geluid dat door helikopters wordt geproduceerd en zonder operationele emissies. Tot nu toe heeft Joby meer dan 53.000 kilometer aan volledig elektrische vluchten voltooid met prototypes op ware grootte. In november 2023 werd Joby het eerste bedrijf in elektrische luchttaxi’s dat vloog in een grote Amerikaanse stad, opstijgend vanaf het Downtown Manhattan Heliport in New York en de stille akoestiek van het vliegtuig demonstreerde aan een publiek, waaronder burgemeester Eric Adams.

Certificeringsproces

Het typecertificeringstraject is een meerjarig proces waarin een bedrijf rigoureuze testen en documentatie moet doorlopen voor elk vliegtuigsysteem om aan te tonen dat het voldoet aan de veiligheidsnormen en klaar is voor commerciële operaties. Joby was de eerste ontwikkelaar van elektrische luchttaxi’s die zijn FAA-certificeringsbasis gepubliceerd zag in het Amerikaanse Federal Register en was ook het eerste bedrijf dat de eerste, tweede en derde van vijf stadia van het FAA-typecertificeringsproces voltooide die vereist zijn voor commerciële dienstverlening.

Joby heeft ook een aanvraag ingediend om zijn FAA-typecertificaat, zodra verkregen, te laten valideren door het Japan Civil Aviation Bureau (“JCAB”) en de Civil Aviation Authority (“CAA”) van het Verenigd Koninkrijk.

In juni 2024 kondigde het bedrijf aan dat het FAA-autorisatie had gekregen om een reeks interne softwaretools te gebruiken, genaamd ‘ElevateOS’, die zijn ontworpen om hoogwaardige, on-demand luchttaxi-operaties mogelijk te maken. Joby heeft deze softwaretools actief ontwikkeld en getest sinds het in 2021 Uber Elevate, de luchttaxi-divisie van Uber, overnam. In 2019 lanceerde en exploiteerde Uber Elevate de eerste on-demand, multimodale luchttaxiservice ter wereld, UberCopter, met traditionele helikopters die via de Uber-app boekbaar waren.

Joby is genoteerd aan de New York Stock Exchange en heeft tot op heden meer dan $2 miljard aan financiering opgehaald, inclusief investeringen van Toyota, Delta Air Lines, SK Telecom, Uber en Baillie Gifford.