vrijdag , 18 oktober 2024

Luchtvaartmaatschappijen krijgen boetes voor slotschendingen

De ILT-Luchtvaartautoriteit heeft 8 boetes opgelegd aan British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling Airlines, met een totaalbedrag van € 1.065.000. Deze boetes zijn het gevolg van overtredingen in 2022, waarbij luchtvaartmaatschappijen in de nacht vlogen zonder toegewezen tijdsperiode (slot) of de toegewezen slots niet gebruikten en niet teruggaven.

Overtredingen en sancties

EasyJet kreeg de zwaarste straffen, met vier boetes van in totaal € 930.000 voor overtredingen door easyJet Europe, easyJet UK en easyJet Switzerland. British Airways kreeg een boete van € 50.000 voor een nachtvlucht op een dagslot, terwijl TUI Airlines twee boetes ontving van in totaal € 60.000 voor ongeoorloofd nachtelijk vliegen en het niet teruggeven van slots. Vueling Airlines kreeg een boete van € 25.000 voor het niet gebruiken en teruggeven van toegewezen slots. Deze overtredingen vonden voornamelijk plaats op Schiphol, met uitzondering van enkele overtredingen door TUI Airlines op Eindhoven Airport.

Regels om geluidsoverlast te beperken

Om geluidsoverlast te beperken, zijn er strikte regels voor vluchten tussen 23.00 en 07.00 uur. Alleen vluchten met een toegewezen nachtslot mogen in deze periode landen of vertrekken, tenzij er sprake is van overmacht, zoals slecht weer of technische problemen. De ILT-Luchtvaartautoriteit beoordeelt dit achteraf en de boetehoogte hangt af van de geluidscategorie van het vliegtuig.

Coördinatie van slots op drukke luchthavens

Op drukke luchthavens zoals Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport mogen luchtvaartmaatschappijen alleen binnen toegewezen slots opereren. De onafhankelijke slotcoördinator Airport Coordination Netherlands (ACNL) wijst deze slots toe en monitort de naleving. Overtredingen worden gerapporteerd aan de ILT-Luchtvaartautoriteit, die de nodige maatregelen treft, variërend van waarschuwingen tot bestuurlijke boetes.

Strengere regels voor slotmisbruik

Sinds de beleidsregel slotmisbruik in november 2021 van kracht werd, is het voor luchtvaartmaatschappijen moeilijker om zich te beroepen op overmacht. De ILT-Luchtvaartautoriteit kan nu boetes opleggen bij overtreding van slotregels. Hierdoor zijn de overtredingen in 2022 toegenomen, maar de naleving van regels is sinds 2023 verbeterd, zoals blijkt uit het feit dat easyJet sindsdien geen overtredingen meer heeft begaan.