vrijdag , 18 oktober 2024

Schiphol test met zelfrijdende rolstoelen gaat door

Schiphol gaat verder met het testen van zelfrijdende rolstoelen na een succesvolle test in 2023. Vanaf september worden tien innovatieve rolstoelen van WHILL Autonomous Mobility een jaar lang ingezet op de luchthaven. Het doel is om te onderzoeken hoe deze rolstoelen het reizen voor mensen met verminderde mobiliteit kunnen vergemakkelijken.

Zelfstandig naar de gate

Deze reizigers kunnen zonder assistent naar hun gate worden gebracht. Dit biedt hen de mogelijkheid om zich zelfstandig over de luchthaven te bewegen. Schiphol wil gedurende de testperiode leren hoe de rolstoelen integreren in het luchthavenproces en de ervaring van de reizigers verbeteren.

Voorbereidingen in volle gang

Leverancier WHILL werkt de komende maanden aan het configureren van de routes. Vanaf september zijn tien rolstoelen beschikbaar voor voornamelijk intercontinentale en Britse reizigers. De testperiode in het non-Schengengebied is een verkenning om de dienstverlening mogelijk structureel aan te bieden. Schiphol start binnenkort een marktconsultatie om verdere mogelijkheden te onderzoeken.

De zelfrijdende rolstoel

De rolstoel is uitgerust met een bagagerek aan de achterzijde voor handbagage. Reizigers kunnen op een service scherm hun bestemming invoeren, waarna de rolstoel zelfstandig naar de gekozen locatie rijdt. Dankzij sensoren houdt de rolstoel rekening met andere reizigers, obstakels en de ruimte om zich heen. Voor extra veiligheid is er een noodknop en een stoelriem aanwezig. Na aankomst rijdt de rolstoel zelf terug naar het startpunt, klaar voor de volgende reiziger. Axxicom Airport Caddy verzorgt de passagiersassistentie.