vrijdag , 18 oktober 2024
Martin Schröder spreekt de deelnemers, aan de Inter Service and Civil Air Rally 2004 (ISACAR) toe, op het Marine Vliegkamp De Kooy.

Martin Schröder: Luchtvaartlegende overleden op 93-jarige leeftijd

De Nederlandse luchtvaartpionier Martin Schröder is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van Martinair, de luchtvaartmaatschappij die decennialang passagiers en vracht vervoerde en nog steeds actief is als vrachtvervoerder onder de vlag van KLM. Schröder overleed in zijn woonplaats Noordwijk, na een periode van broze gezondheid. Zijn familie maakte het nieuws vandaag bekend: “Met het overlijden van onze lieve echtgenoot, vader en opa nemen we afscheid van een echte Nederlandse luchtvaartpionier. Martin heeft vliegen toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.”

Een vroege passie voor de luchtvaart

Martin Schröder werd in 1931 geboren in Amsterdam, waar zijn liefde voor vliegtuigen al vroeg begon. Als jonge jongen raakte hij gefascineerd door de vliegtuigen die over de stad vlogen en besloot hij piloot te worden. Zijn opleiding en vroege carrière gaven hem de kans om met verschillende vliegtuigtypen te vliegen, waaronder de robuuste Douglas DC-3.

De oprichting van Martin’s Air Charter

In 1958, met een enorme dosis ervaring en ambitie, richtte Schröder samen met vier andere piloten Martin’s Air Charter op. Dit was een moedige stap in een tijd waarin de luchtvaart nog volop in ontwikkeling was. Onder zijn leiderschap groeide het bedrijf uit tot Martinair, een bekende naam in de luchtvaartindustrie.

Innovatie en groei onder Schröder’s leiderschap

De vloot werd uitgebreid met moderne toestellen zoals de Boeing 747 en Airbus A320, wat zorgde voor verbeterde technologie en klantbeleving. Schröder’s leiderschap en passie voor innovatie maakten van Martinair een pionier in de charterindustrie.

Het tragische ongeluk in 1992

Het succes kende ook moeilijke momenten, zoals het tragische ongeluk met de McDonnell Douglas DC-10 in 1992. Voor Schröder, die Martinair beschouwde als zijn familie, was dit een zware klap. Toch leidde hij het bedrijf door deze crisis met vastberadenheid, waarbij hij veiligheid en transparantie vooropstelde.

Aanpassing aan een veranderende luchtvaartindustrie

In de loop der jaren bleef Martinair groeien, maar de luchtvaartindustrie kende ook uitdagingen zoals de oliecrisis en de opkomst van budgetmaatschappijen. In 2011 maakte Martinair de strategische keuze om zich volledig te richten op vrachtvervoer. Schröder’s visie en aanpassingsvermogen bleven de drijvende kracht achter het succes van het bedrijf.

Een blijvende nalatenschap

Martin Schröder’s nalatenschap in de luchtvaart is onmiskenbaar. Zijn reis van een dromende jongen in Amsterdam tot een pionier in de luchtvaart blijft een inspiratie voor velen. De laatste vlucht van Martin Schröder zal in besloten kring plaatsvinden.