woensdag , 18 september 2024

Schiphol-Oostbaan tijdelijk buiten gebruik voor onderhoud

Van 16 tot en met 24 september zal de Schiphol-Oostbaan tijdelijk buiten gebruik zijn vanwege regulier onderhoud. Gedurende deze periode worden kleine, zakelijke en privévluchten, evenals maatschappelijk relevante vluchten zoals ambulance- en regeringsvluchten, omgeleid naar andere banen zoals de Buitenveldertbaan. Op zaterdag 21 en zondag 22 september zal de Oostbaan wel beschikbaar zijn voor gebruik.

Onderhoudswerkzaamheden gericht op veiligheid en efficiëntie

Het jaarlijkse onderhoud is bedoeld om de veiligheid en efficiëntie van de baan te waarborgen. Tijdens deze periode worden kleine reparaties aan het asfalt en de markeringen uitgevoerd. Ook worden de bekabeling, het hemelwaterafvoersysteem en de omliggende grasvelden onderhouden. Daarnaast worden de lampen op de baan schoongemaakt of vervangen. Heijmans voert deze werkzaamheden in samenwerking met Schiphol uit.

Verwachte impact op omwonenden

Gedurende het onderhoud zal er meer gebruik worden gemaakt van de andere start- en landingsbanen, waaronder de Buitenveldertbaan. Dit kan leiden tot een toename van vliegtuiggeluid voor omwonenden onder de bijbehorende vliegroutes. Op de websites van BAS en Schiphol is gedetailleerde informatie te vinden over welke gebieden mogelijk meer vliegverkeer zullen ervaren.

Informatie voor omwonenden

Voor vragen over het vliegverkeer tijdens deze periode kunnen omwonenden contact opnemen met BAS, het informatiecentrum voor vliegverkeer rondom Schiphol. BAS is dagelijks bereikbaar via telefoon en de website. Daarnaast kunnen omwonenden via de app Notifly real-time updates ontvangen over het vliegverkeer in hun omgeving. Schiphol biedt ook een nieuwsbrief aan voor buren met updates over het vliegverkeer.