maandag , 16 september 2024

Schiphol spant kort geding aan voor bereikbaarheid tijdens staking

Schiphol heeft besloten een kort geding aan te spannen om een minimale treinverbinding in stand te houden tussen de luchthaven en Amsterdam Centraal tijdens de geplande staking in het treinvervoer op 11 september. Met het constant komen en gaan van duizenden reizigers en medewerkers, ook tussen 04.00 en 08.00 uur, speelt het openbaar vervoer een cruciale rol in de veilige bereikbaarheid van de luchthaven.

Veiligheid en bereikbaarheid staan centraal

Schiphol benadrukt dat het van groot belang is dat er een treinpendel blijft rijden om de verkeerssituatie beheersbaar te houden. Bij eerdere stakingen bleek een dergelijke pendeldienst effectief in het beperken van de overlast. Hoewel Schiphol het recht om te staken respecteert, ziet de luchthaven in dit geval geen andere oplossing om de veiligheid te waarborgen dan het aanspannen van een kort geding.

Schiphol wil staking niet verbieden

De luchthaven vraagt in het kort geding niet om de volledige staking te verbieden. Schiphol heeft samen met NS en de vakbonden geprobeerd tot een akkoord te komen over een pendelverbinding tussen de luchthaven en Amsterdam, maar zonder succes. Schiphol betreurt het dat de gang naar de rechter noodzakelijk is geworden.

Stakingen raken Schiphol steeds vaker

Schiphol heeft vaker te maken met stakingen, zoals recentelijk tijdens een schoonmaakactie op maandag. De luchthaven geeft normaal gesproken ruimte aan dit stakingsrecht, mits de veiligheid niet in gevaar komt. De luchthaven hoopt dat er snel een oplossing komt die zowel de rechten van de stakers respecteert als de veiligheid van de reizigers en medewerkers waarborgt.