maandag , 16 september 2024

KLM Cityhopper vliegt voor duurzame luchtvaart naar Valencia

KLM Cityhopper vloog met een Embraer 195-E2 vanaf Amsterdam Schiphol naar Valencia voor The Aviation Challenge, een initiatief van SkyTeam. Dit evenement daagt luchtvaartmaatschappijen uit om hun operaties efficiënter en duurzamer te maken. De resultaten van deze testvluchten worden gedeeld om verdere verduurzaming in de luchtvaartsector te stimuleren.

KLM zet zich in voor verduurzaming

KLM erkent de impact van luchtvaart op het milieu en wil binnen de planetaire grenzen opereren. Tijdens de vlucht naar Valencia werden diverse duurzame initiatieven getest, zoals de nieuwe klimprocedure OptiClimb. Deze procedure kan naar verwachting tot 1% brandstof besparen door piloten te adviseren over de meest efficiënte klimsnelheid. Volgende week wordt deze procedure standaard op KLM Cityhopper-vluchten ingevoerd.

Duurzame initiatieven op de grond en in de lucht

Ook aan de grond worden stappen gezet: zowel op Schiphol als in Valencia wordt elektrisch materieel ingezet voor grondprocessen. Aan boord zijn gewichtbesparende maatregelen genomen, zoals het vervangen van wijnflesjes door ‘Wine Tubes’. Daarnaast is het inflight magazine, Holland Herald, nu digitaal beschikbaar via de wifi.

Bemanning en passagiers betrokken bij verduurzaming

De bemanning draagt duurzame uniformen, en passagiers worden betrokken bij de verduurzaming door voorrang te krijgen bij het boarden als ze alternatieve brandstof (SAF) inkopen. Ook worden passagiers aangemoedigd om licht te reizen en navulbare waterflessen te gebruiken.

Inspiratie uit de luchtvaarthistorie

Het idee voor The Aviation Challenge is geïnspireerd door de historische London-Melbourne race uit 1934. Waar de luchtvaart toen ging over het overbruggen van afstanden, richt de huidige uitdaging zich op het verduurzamen van de luchtvaart.

Foto: EFE/Kai Forsterling