maandag , 16 september 2024

Garmin introduceert revolutionaire technologie om runway incursions te voorkomen

Garmin (NYSE: GRMN) heeft de nieuwe technologie Runway Occupancy Awareness (ROA) geïntroduceerd. Deze technologie waarschuwt piloten voor mogelijke gevaren op de landingsbaan. Het systeem maakt gebruik van ADS-B om vliegtuigen en voertuigen in de buurt te detecteren. ROA is het eerste gecertificeerde systeem dat Surface Indications and Alerts (SURF-IA) technologie gebruikt.

FAA-certificering voor eerste vliegtuigen

De Federal Aviation Administration (FAA) heeft ROA gecertificeerd voor de G1000® NXi-uitgeruste Cessna Caravan. Garmin verwacht in september 2024 ook certificering voor de G5000® STC, voor gebruik in de Cessna Citation Excel en andere modellen. De technologie zal binnenkort beschikbaar zijn voor meer vliegtuigen.

Verhoogde veiligheid voor piloten

Het aantal incidenten op start- en landingsbanen neemt toe. Daarom is er meer behoefte aan veiligheidstechnologie in de cockpit. ROA vermindert het risico op incidenten door piloten visueel en hoorbaar te waarschuwen. Dit helpt piloten om veilig te navigeren op drukke luchthavens.

Waarschuwingen op scherm en geluid

ROA biedt visuele en hoorbare waarschuwingen wanneer een gevaar op de landingsbaan dreigt. Het systeem geeft waarschuwingen via Garmin’s Synthetic Vision Technology (SVT™) en SafeTaxi®-kaarten. Deze technologie kan het verschil maken bij het voorkomen van gevaarlijke situaties.