maandag , 16 september 2024

Zwanenburgbaan weer inzetbaar voor landingen zuidwaarts

De Zwanenburgbaan (18C) op Schiphol is weer beschikbaar voor landingen in zuidelijke richting, mits er goed zicht is. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft sinds half juni gewerkt aan de vernieuwing van het Instrument Landing System (ILS) van deze baan. Dit systeem is cruciaal voor het veilig begeleiden van vliegtuigen naar de landingsbaan. Na afronding van de werkzaamheden op de grond zijn de afgelopen weken meetvluchten uitgevoerd om het systeem te testen. Na een succesvolle meetvlucht is de baan direct weer in gebruik genomen.

Parallel landen op de Zwanenburgbaan en Polderbaan

Naast de beschikbaarheid van baan 18C is het nu ook weer mogelijk om bij goed zicht parallel te landen op de Zwanenburgbaan en de Polderbaan. LVNL heeft prioriteit gegeven aan baan 18C om de overlast voor de omgeving zo snel mogelijk te verminderen. Dankzij gunstige weersomstandigheden kon de baan twee weken eerder dan gepland weer in gebruik worden genomen. Het aangepaste baangebruik, waarbij tijdelijk de Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan extra werden ingezet, vervalt hiermee.

Betrouwbaarheidsperiode nog nodig bij verminderd zicht

Bij verminderd zicht kan de baan nog niet als landingsbaan worden ingezet. Dit is pas mogelijk na een betrouwbaarheidsperiode. Volgens internationale veiligheidseisen moet het ILS na werkzaamheden gedurende ongeveer dertig dagen betrouwbaar en stabiel functioneren. Pas daarna kan de baan in alle zichtomstandigheden veilig worden gebruikt.

Meetvluchten voor baan 36C gepland

De Zwanenburgbaan is de enige baan op Schiphol die vanuit zowel noordelijke (18C) als zuidelijke richting (36C) kan worden gebruikt voor landingen. Daarom worden binnenkort ook meetvluchten uitgevoerd voor de noordelijke richting. Deze meetvluchten worden ’s nachts uitgevoerd om de hinder voor de omgeving, reizigers en partners zo beperkt mogelijk te houden. Mocht het door onvoorziene omstandigheden niet mogelijk zijn om de meetvluchten uit te voeren, zijn er reserveringen gepland. Daarna is de Zwanenburgbaan bij goed zicht ook weer inzetbaar als landingsbaan in de noordelijke richting.

Wat is een ILS?

Het Instrument Landing System (ILS) is een radionavigatiesysteem op de grond dat vliegtuigen begeleidt bij het dalen naar de landingsbaan. Het systeem zorgt ervoor dat vliegtuigen via een rechte lijn en vaste daalhoek naar de juiste plek op de landingsbaan worden geleid om veilig te landen. Het ILS zendt een signaal uit dat vliegtuigen op ongeveer 11 kilometer van de landingsbaan kunnen oppikken.