maandag , 16 september 2024

Eerste F-35 voor Polen gepresenteerd door Lockheed Martin

Lockheed Martin heeft het eerste F-35A Lightning II-gevechtsvliegtuig aan Polen overhandigd. De ceremonie vond plaats in de F-35-productiefaciliteit van Lockheed Martin. Dit is een belangrijke stap voor de Poolse luchtmacht en versterkt de band tussen Polen en de Verenigde Staten, beide NAVO-bondgenoten.

F-35 versterkt luchtverdediging Polen

Generaal-majoor Ireneusz Nowak van de Poolse luchtmacht sprak tijdens de ceremonie: “De Poolse luchtmacht heeft al meer dan 100 jaar historie. Vandaag voegen we een nieuw hoofdstuk toe met de introductie van de F-35, die de toekomst van Polen zal beschermen.”

krachtige uitbreiding van NAVO-capaciteiten

De F-35, door Polen “Husarz” genoemd, verwijst naar een historische cavalerie-eenheid. Dit vliegtuig zal de Poolse positie binnen de NAVO versterken. Dankzij de F-35 investeert Polen in militaire modernisering en verhoogt het de deelname aan internationale missies. De F-35 zorgt voor betere samenwerking en afschrikking binnen Europa.

samenwerking voor nationale veiligheid

Greg Ulmer, president van Lockheed Martin Aeronautics, onderstreepte het belang van deze levering: “De F-35 is cruciaal voor het afschrikken en verslaan van bedreigingen. Wij zijn trots om Polen te ondersteunen en te helpen bij de opbouw van hun nationale veiligheid.”

Het eerste toestel, AZ-01, wordt in december geleverd en gestationeerd in Arkansas. Polen is de eerste internationale klant die F-35-piloten opleidt op deze locatie.