donderdag , 19 september 2024
Schiphol

Schiphol start grootste investeringsplan van 6 miljard

Schiphol heeft zijn grootste investeringsplan ooit aangekondigd. De luchthaven zal 6 miljard euro investeren over de komende vijf jaar. Dit plan richt zich op het verbeteren van de infrastructuur, de arbeidsomstandigheden en de dienstverlening aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Deze investering komt op een belangrijk moment, nu Schiphol zich herstelt en verder wil groeien na enkele lastige jaren.

Passagiersaantallen stijgen in 2024

De halfjaarcijfers van 2024 laten een duidelijke groei zien. Het aantal passagiers is met 9% gestegen tot 36,1 miljoen. Hiervan vlogen 31,8 miljoen passagiers van, naar of via Amsterdam Airport Schiphol. Dit betekent een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal vluchten nam toe, met 230.417 vliegtuigbewegingen, wat een stijging van 12% is.

Verbetering van infrastructuur en tevredenheid

Ondanks de groei, is de passagierstevredenheid nog niet op het gewenste niveau. Dit komt volgens Schiphol door de huidige staat van de infrastructuur. Het investeringsplan moet dit probleem oplossen. Het plan omvat renovaties van passagiers- en medewerkersfaciliteiten en groot onderhoud aan belangrijke onderdelen zoals pier C en de bagagekelder. Ook wordt pier A voltooid.

Financiële resultaten tonen herstel

De financiële resultaten van Schiphol laten zien dat de luchthaven zich herstelt. In het eerste halfjaar van 2024 bedroeg het onderliggende nettoresultaat 99 miljoen euro. Dit is een flinke verbetering vergeleken met de 44 miljoen euro in dezelfde periode van 2023. Het totale nettoresultaat kwam uit op 224 miljoen euro, mede dankzij een herwaardering van vastgoed.

CEO benadrukt het belang van investeringen

CEO Pieter van Oord onderstreept het belang van deze investeringen. Hij erkent dat de huidige infrastructuur tekortschiet. Goede infrastructuur is essentieel om een hoge kwaliteit van dienstverlening te kunnen bieden. Schiphol blijft zich ook inzetten voor het verminderen van de geluidsbelasting en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.