vrijdag , 20 september 2024

LVNL voert meetvluchten uit voor nieuw landingssysteem

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is sinds half juni bezig met de vernieuwing van het Instrument Landing System (ILS) op de Zwanenburgbaan. Dit systeem is essentieel om vliegtuigen veilig te laten landen. Na weken van voorbereidingen op de grond zijn de meetvluchten nu gestart om de werking van het nieuwe systeem te testen.

Eerste vlucht voor baan 18C gepland

De eerste meetvlucht voor baan 18C staat gepland voor 21 augustus, na een dag uitstel door slechte weersomstandigheden. Deze vlucht zal plaatsvinden tussen 17:15 en 18:30 uur en duurt ongeveer een uur. Het doel is om de landingssystemen vanuit de noordelijke richting te testen en ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert.

Meetvluchten vooral ’s nachts gepland

Om overlast voor omwonenden en vliegverkeer te beperken, vinden de meeste meetvluchten ’s nachts plaats. Deze nachtvluchten duren ongeveer drieënhalf uur en staan gepland van donderdag 29 op vrijdag 30 augustus en van vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus. Tijdens deze vluchten wordt de zuidelijke richting van de Zwanenburgbaan getest. Verdere metingen volgen in de nacht van 10 op 11 september en van 11 op 12 september.

Metingen uitgevoerd door NLR

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) voert de metingen uit met een speciaal uitgerust Cessna-Citation meetvliegtuig (PH-LAB). Dit vliegtuig vliegt op diverse hoogten en afstanden om de nauwkeurigheid van het nieuwe ILS te waarborgen. Vanwege de afwijkende vluchtpatronen verschillen deze vluchten van het reguliere vliegverkeer.