zaterdag , 14 september 2024

Historisch goud voor Lars Hofman en Team NL

Lars Hofman schreef geschiedenis door als eerste Nederlander goud te winnen op het wereldkampioenschap kunstzweefvliegen. Tijdens het 14e WK kunstzweefvliegen in Oschatz, Duitsland, veroverde hij de titel in de advanced klasse. Het Nederlandse team, met daarin Lars Hofman (43), Jelle Heikamp (40), Björn Straijer (37) en coach Sape Miedema (70), won bovendien goud in het landenklassement.

Een spectaculaire en uitdagende luchtsport

Kunstzweefvliegen is een spectaculaire en veeleisende sport waarin zowel piloten als vliegtuigen tot het uiterste worden gedreven. Piloten voeren ingewikkelde aerobatische figuren uit binnen een denkbeeldige “box” van 1x1x1 km. Deze figuren moeten nauwkeurig en in de juiste volgorde worden gevlogen, wat snelheden tot bijna 300 km/h en hoge g-krachten oplevert. Goede voorbereiding is essentieel; piloten besteden veel tijd op de grond om de vluchten tot in de kleinste details voor te bereiden.

Hofmans succes op het WK

De wedstrijd bestond uit zes vluchten, waaronder één bekend programma waarop getraind kon worden. De overige vijf programma’s waren onbekend, wat volledige beheersing van het vliegtuig vereiste. Hofman toonde zijn klasse al op de eerste dag door direct goud te winnen bij het “known program.” Daarna bleef hij in de top meedraaien. Hij won bijna alle vluchten, behalve één waarin hij zilver behaalde. Teamgenoot Björn Straijer behaalde op de vierde dag ook zilver, wat leidde tot een grotendeels oranje podium.

Historisch moment voor Nederland

Voor Lars Hofman betekende deze overwinning de vervulling van een lang gekoesterde droom. “Ik kan het nog steeds niet bevatten dat ik dit na jaren van voorbereiding heb bereikt,” zei Hofman. Dit succes markeert een historisch moment voor de Nederlandse luchtsport en zet Nederland definitief op de kaart in het kunstzweefvliegen.