woensdag , 18 september 2024

Ben Bläss viert 40 jaar Ballonfiësta Barneveld

De Ballonfiësta Barneveld viert dit jaar haar 40e jubileumeditie, een mijlpaal voor een evenement dat diep geworteld is in de Nederlandse ballonvaartgeschiedenis. Van 21 tot 24 augustus zullen de hemel boven Barneveld weer vol staan met kleurrijke luchtballonnen, een spektakel dat al sinds 1982 duizenden bezoekers trekt.

De Ballonfiësta zou echter niet zijn wat het is zonder de onophoudelijke inzet van Ben Bläss, de “Koning van de Foto’s”. Deze Barnevelder heeft door de jaren heen zijn naam gevestigd als dé ballonfotograaf van de wereld. Zijn foto’s zijn niet alleen een visueel feest, maar ook een belangrijk document van de wereldwijde ballonvaartcultuur.

De pionier van de Ballonfiësta

Ben Bläss stond in 1982 samen met ballonvaarder Hans Zoet aan de wieg van het eerste Ballonfiësta in Barneveld. Wat begon als een bescheiden evenement, is nu uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Bläss heeft als geen ander bijgedragen aan deze groei, niet alleen als organisator, maar ook als spreker en fotograaf. Zijn passie voor de ballonvaart ontstond in 1976 tijdens zijn eerste ballonvaart, en sindsdien heeft hij deze nooit meer losgelaten.

Een leven in het teken van ballonnen

Met zijn camera in de aanslag heeft Ben Bläss de hele wereld rondgereisd, van Dubai tot Albuquerque, om de meest indrukwekkende ballonfestivals vast te leggen. Hij staat bekend om zijn foto’s van de zogenoemde “special shapes”, ballonnen met unieke vormen, die hij vaak vanaf de meest onmogelijke hoeken fotografeert. Bovendien is hij een graag geziene spreker op internationale evenementen, waar hij zijn uitgebreide kennis over de geschiedenis van de luchtballon deelt.

Het jubileum in Barneveld

Tijdens de 40e editie van de Ballonfiësta Barneveld zal Bläss wederom een prominente rol spelen. Naast zijn fotografische bijdragen zal hij ook betrokken zijn bij de organisatie van verschillende activiteiten. De Ballonfiësta is niet alleen een moment van feest, maar ook een gelegenheid om terug te kijken op vier decennia van passie, toewijding en ongeëvenaarde liefde voor de ballonvaart.

Fotografie: Ben Bläss