maandag , 16 september 2024

Europees F-16 trainingscentrum levert eerste vliegers af

Het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) in Roemenië heeft de eerste groep geslaagde vliegers afgeleverd. Deze Roemeense piloten zijn nu gevechtsklaar en operationeel inzetbaar. Nederland heeft een cruciale rol gespeeld bij het opzetten van het EFTC en levert in totaal 18 F-16’s aan het centrum.

Intensieve training

De vliegers ontvingen vandaag hun brevet na een intensieve opleiding waarin verschillende scenario’s werden doorlopen. Zo voerden ze missies uit in het donker en trainden ze samen met vliegers van NAVO-bondgenoten. De volledige training vond plaats binnen het NAVO-luchtruim, wat de relevantie en de praktijkgerichtheid van de opleiding benadrukt.

Samenwerking binnen NAVO

Minister Ruben Brekelmans benadrukte de kracht van samenwerking binnen de NAVO: “De kracht van de NAVO schuilt in samenwerking. Het Europese F-16 trainingscentrum is hier een mooi voorbeeld van. Samen met Lockheed Martin en Roemenië werken we in het EFTC op een unieke manier samen. De geslaagde Roemeense vliegers zijn nu direct inzetbaar om het NAVO-luchtruim veilig te houden. Zo versterken ze onze veiligheid en de defensieve capaciteit van het bondgenootschap.”

Toekomstige opleidingen

De volgende lichting Roemeense vliegers is al begonnen met hun training. Op termijn zullen ook Oekraïense militairen worden opgeleid tot F-16-vliegers. Minister Brekelmans: “Ik kijk uit naar het moment dat de eerste Oekraïense vliegers hier zullen worden opgeleid. Oekraïne heeft grote behoefte aan meer luchtverdediging.”

F-16 coalitie

Naast de F-16’s voor het trainingscentrum levert Nederland ook 24 toestellen aan Oekraïne. Nederland leidt samen met Denemarken en de Verenigde Staten de Europese inspanningen om F-16-capaciteit voor Oekraïne te vergroten. Vanwege operationele veiligheid wordt terughoudend gecommuniceerd over de levering van de toestellen, op uitdrukkelijk verzoek van Oekraïne.