zaterdag , 7 september 2024

Vertical Aerospace voltooit eerste bemande vlucht met VX4

Vertical Aerospace, een wereldwijd lucht- en ruimtevaartbedrijf dat zich richt op emissievrije luchtvaart, heeft met zijn nieuwste VX4-prototype de eerste bemande vlucht uitgevoerd terwijl het toestel aan de grond was vastgemaakt. Dit markeert het begin van de testfase waarbij het toestel “wheels up” gaat.

Maatstaven getest tijdens vlucht

Tijdens de tethered piloted vlucht werden meer dan 20.000 vlucht- en systeemparameters gemeten om stuwkracht, stuurkwaliteiten en systeemprestaties te verifiëren. Deze vlucht vond plaats nadat de Britse Civil Aviation Authority (CAA) een vliegvergunning had afgegeven voor het VX4-prototype, na een grondige evaluatie van de engineering, het ontwerp, de testgegevens en het vliegtuig zelf, vergelijkbaar met een “mini-certificeringsprogramma” van het vliegtuig.

Strenge documentatie-eisen

Voor elke fase van de vlucht moet Vertical uitgebreide documentatie indienen bij de CAA, met gedetailleerde informatie over veiligheidsprotocollen, technische specificaties en operationele procedures. Na de initiële tethered vluchten en met toestemming van de CAA om de vluchtlimieten te verruimen, zal de VX4 doorgaan met verdere thrustborne vluchtproeven. Hierbij zal het toestel verticaal opstijgen en landen en manoeuvres uitvoeren bij lage snelheid met stuwkracht gegenereerd door de propellers.

Volgende testfases

De volgende testfasen omvatten wingborne vlucht, waarbij het toestel als een conventioneel vliegtuig zal opstijgen, vliegen en landen, en de laatste kritische testfase van bemande overgangsvlucht, die alleen wordt uitgevoerd na goedkeuring door de CAA.

In aanloop naar de eerste tethered vlucht, heeft de VX4 deze week uitgebreide grondtesten succesvol voltooid, waaronder aangedreven voortstuwingstesten van het geavanceerde aandrijfsysteem, met propriëtaire batterijpakketten die een piekvermogen van 1,4 MW kunnen leveren en zijn ontworpen en gebouwd in het state-of-the-art Vertical Energy Centre.

Toekomstige plannen

Stuart Simpson, CEO van Vertical Aerospace, zei: “De eerste tethered vlucht van ons nieuwe VX4-prototype is het resultaat van 14 maanden hard werken – dit geavanceerde vliegtuig is van ontwerp, via ontwikkeling, nu in de lucht gekomen. Dit moment getuigt van de vaardigheden en inzet van honderden getalenteerde collega’s in ons bedrijf die van ons VX4-vliegtuig het beste eVTOL hebben gemaakt.”

“Iedereen bij Vertical Aerospace blijft gefocust op het bereiken van bemande overgangsvlucht terwijl we verder werken aan ons uiteindelijke doel van commercialisering en het creëren van een nieuwe erfenis voor de luchtvaart.”