maandag , 16 september 2024

LVNL onderzoekt technische storing

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft twee bureaus gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen naar de technische storing van maandagavond 15 april. TNO onderzocht de technische en operationele aspecten, terwijl Berenschot de crisisafhandeling evalueerde. De rapporten bevatten een gedetailleerde beschrijving van de storing en aanbevelingen voor verbeteringen.

Oorzaak van de storing

De storing op 15 april werd veroorzaakt door een fout tijdens de voorbereiding van een software-update in het luchtverkeersleidingssysteem (AAA). Volgens de rapporten heeft LVNL professioneel gehandeld. Het systeem schakelde eerst over naar de backup-mode van AAA. Toen ook dit niet betrouwbaar bleek, werd overgeschakeld naar het backup-systeem (Phoenix) en werd het vliegverkeer volledig afgebouwd. Na een herstart werkte het AAA-systeem weer normaal en werd de dienstverlening rond 01.30 uur hervat.

Aanbevelingen voor verbetering

De onderzoeksbureaus deden diverse aanbevelingen aan LVNL om toekomstige storingen te voorkomen en de crisisafhandeling te verbeteren. Deze aanbevelingen omvatten:

  • Aanscherpen van procedures voor software-updates.
  • Bijwerken van vliegplannen na een systeemherstart.
  • Verbeteren van interne communicatie.
  • Extra training voor medewerkers.
  • Opstellen van richtlijnen voor het afbouwen van vliegverkeer bij soortgelijke storingen.

Veiligheid en operatie

Michiel van Dorst, CEO van LVNL, benadrukt dat veiligheid en efficiëntie de kerntaken van LVNL zijn. Hij onderstreept het belang van zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van de storing en alle betrokken factoren om herhaling te voorkomen. Tijdens de herstart werd het vliegverkeer veilig afgehandeld met het back-up systeem. Na de herstart functioneerde het systeem weer optimaal en werd de normale dienstverlening hervat.

Nasleep van de storing

Op 16 april om 01.28 uur was het luchtverkeersleidingssysteem weer operationeel. Het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim en op de luchthavens werd stapsgewijs opgebouwd. Sommige vertraagde vluchten werden geannuleerd of met vertraging uitgevoerd. LVNL is zich bewust van de vervelende gevolgen voor passagiers, luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven, en werkt hard aan een oplossing.