zaterdag , 7 september 2024

40 Jaar Ballonfiësta in Barneveld

Als iemand een groot liefhebber is van ballonvaren, dan is het Ben Bläss. De peetvader van de Ballonfiësta heeft meer dan 750 vaarten op zijn naam staan en bezoekt als professioneel fotograaf ballonnenfestivals in binnen- en buitenland. Natuurlijk is hij er deze editie ook bij!

Barnevelder Ben Bläss en ballonvaarder Hans Zoet stonden aan de wieg van de eerste Ballonfiësta in Barneveld. Mooie herinneringen? Daar heeft hij er talloze van. In 1987 bijvoorbeeld ging een special shape in de vorm van een kasteel de lucht in. “Het gevaarte had een omvang van 50 bij 30 meter en veroorzaakte een file op de A1 omdat alle automobilisten sprakeloos, met open mond omhoog keken.”

Unieke ervaringen en primeurs

De connecties van Ben in de ballonvaart hebben vaker mooie special shapes opgeleverd op de Ballonfiësta. Ben: “Als ik voor mijn multimediashow ballonfestivals vastleg, deel ik die foto’s met de ballonpiloten. Daarvoor vraag ik geen vergoeding, maar wel of ze een keer naar de Ballonfiësta komen met hun special shape.” De Ballonfiësta was het eerste ballonevenement in Nederland en had ook vaak primeurs, zoals de eerste parachutesprong vanuit een ballonmand. Dit jaar is er een bijzondere mijlpaal: het streven om 40 ballonnen op één avond de lucht in te laten gaan. Een aantal dat normaliter boven de maximumnorm ligt. “Dat zou geweldig zijn, zoveel ballonnen in het luchtruim boven Barneveld. Dan wacht het bestuur en alle betrokkenen de hoogste onderscheiding: een staande ovatie.”

Steun KiKa tijdens de Ballonfiësta

De ballon Jeppa Beer was al eerder te gast op de Ballonfiësta, maar krijgt vanaf de 40e editie een nieuwe naam: KiKa Beer! Deze verandering is het resultaat van een samenwerking tussen de Barneveldse ballonvaarder Edcar Vermeulen van Hot-R Ballonvaarten en Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld (SIBB). De Ballonfiësta ondersteunde de actie via een donatie van een kleine 5.000 euro. Hiermee is een tekst op de ballon aangebracht als steun aan Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Jeppa Beer zag twee jaar geleden het levenslicht en is het evenbeeld van de lievelingsknuffel van zijn destijds tweejarige zoontje, vertelt Edcar. “Afgelopen jaar op een braderie zag ik ineens tientallen identieke exemplaren staan in een kraam van KiKa. Dat zette me aan het denken over een samenwerking.”

Tijdens de Ballonfiësta kunnen bezoekers zelf ook zo’n mooie KiKa-knuffelbeer kopen. Hiermee steun je Stichting KiKa met een bijdrage voor onderzoeken naar kinderkanker! De beren kosten € 14,95. Tevens kunnen er privéballonvaarten geboekt worden – via de Hot-R website – met de KiKa Beer-ballon. Hierbij zal Hot-R 200 euro per vaart doneren aan KiKa. De berenballon heeft plaats voor 2 of 3 passagiers per vaart.

Kom naar de 40e editie van de Ballonfiësta

De Ballonfiësta Barneveld kent een lange geschiedenis. In 1982 herdacht Barneveld dat het 500 jaar geleden was dat Jan van Schaffelaar van de kerktoren sprong om zodoende zijn manschappen een vrije aftocht te verzekeren. In 1982 stond de Barnevelder Ben Bläss samen met ballonvaarder Hans Zoet aan de wieg van de eerste Ballonfiësta in Barneveld. Inmiddels wordt de 40e editie voorbereid.

Dit jaar wordt de 40e editie van de Ballonfiësta gehouden van woensdag 21 augustus tot en met zaterdag 24 augustus. Voor meer informatie over de 40e editie van de Ballonfiësta in Barneveld, bezoek de website www.ballonfiestabarneveld.nl. Mis het niet en kom genieten van dit prachtige evenement vol kleurrijke ballonnen en bijzondere herinneringen!

Foto Facebook Ballonfiësta Barneveld