vrijdag , 18 oktober 2024

Gezamenlijke aanschaf transportvliegtuigen biedt schaalvoordelen

Nederland en Oostenrijk hebben samen negen nieuwe militaire transportvliegtuigen aangeschaft van de Braziliaanse fabrikant Embraer. De toestellen, bekend als de C-390 Millennium, zullen vijf verouderde C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vervangen en vier extra toestellen voor Oostenrijk toevoegen. Het contract voor deze levering werd vandaag in het Verenigd Koninkrijk ondertekend.

Samenwerking biedt schaalvoordelen

De samenwerking tussen Nederland en Oostenrijk, die vorig jaar tot stand kwam, biedt aanzienlijke schaalvoordelen voor zowel de aankoop als het toekomstige onderhoud van de toestellen. Door de gezamenlijke aankoop kunnen beide landen ervaringen en onderdelen uitwisselen, wat de operationele efficiëntie verhoogt.

De ondertekende overeenkomst voorziet naast de vliegtuigen ook in trainingen, reservedelen en ondersteunend materieel. Nederland heeft verder plannen om een simulator aan te schaffen om de training van piloten te verbeteren.

Moderne vloot en verminderde onderhoudskosten

Met de nieuwe vliegtuigen vernieuwt en vergroot Defensie haar luchttransportcapaciteit. De noodzaak voor deze vernieuwing is groot vanwege de naderende levensduur van de oude toestellen en de toenemende vraag naar luchttransport door wereldwijde brandhaarden. De C-390 is multifunctioneel en vereist aanzienlijk minder onderhoud dan zijn voorganger, wat operationele kosten vermindert en de inzetbaarheid verhoogt.

Eerder dit jaar meldde Defensie al de plannen voor de aanschaf van de C-390’s. De eerste drie vliegtuigen voor de Koninklijke Luchtmacht worden eind 2027 verwacht. Het Nederlandse bedrijf Fokker Techniek zal de toestellen van speciale apparatuur voorzien, waardoor ze volledig geïntegreerd kunnen worden ingezet binnen NAVO-verband.

De contractondertekening vond plaats op de stand van Embraer tijdens de Farnborough Airshow.