vrijdag , 18 oktober 2024
Schiphol

Wereldwijde computerstoring raakt Schiphol

Een wereldwijde computerstoring heeft aanzienlijke gevolgen voor het vliegverkeer van en naar Schiphol. Reizigers worden geadviseerd om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en actuele vluchtinformatie te controleren. De omvang van de verstoringen wordt momenteel in kaart gebracht.

Problemen bij diverse bedrijven

Miljoenen Windows 10-computers wereldwijd kunnen vrijdagochtend niet opstarten en tonen alleen een blauw scherm. Bedrijven over de hele wereld, waaronder banken, luchtvaartmaatschappijen en mediabedrijven, melden problemen. Ook Schiphol ondervindt hinder van de storing.

Foutieve update van Crowdstrike

De oorzaak van de problemen ligt bij een foutieve update van cybersecuritybedrijf Crowdstrike. De Falcon-sensor, die op zakelijke computers beveiligingsdata verzamelt, blijkt de boosdoener. Hoewel Crowdstrike de update heeft teruggedraaid, zijn de problemen nog niet opgelost. Voorlopig worden alleen technische omwegen geboden om de problemen te verhelpen.

Gevolgen voor de luchtvaart

De storing heeft ook gevolgen in het buitenland. Zo worden vliegtuigen van verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen aan de grond gehouden en kunnen inkomende vluchten niet landen. Vanuit Australië komen meldingen dat zelfscankassa’s in supermarkten niet werken. Op Schiphol zijn vergelijkbare problemen zichtbaar en wordt hard gewerkt aan een oplossing.