maandag , 16 september 2024

Zwanenbrugbaan Schiphol: 12 weken extra geluidsoverlast

De Zwanenbrugbaan van Schiphol wordt verbouwd. Deze verbouwing zou slechts twee weken duren, maar er is nu al een uitloop van twaalf weken. Deze extra weken zullen voor enorme extra geluidsoverlast voor Amsterdammers zorgen, aangezien er meer vluchten gebruik zullen maken van de Buitenveldertbaan en Oostbaan. Bij de gemeente Amsterdam viel dit nieuws niet goed. Het Parool meldt: “Dit betekent veel meer hinder voor al die mensen die niet op vakantie kunnen.”

Verouderd Instrument Landing System

De reden voor het onderhoud is het verouderde Instrument Landing System. José Daenen, directeur Operations, vertelt hierover bij Luchtvaart Nieuws: “Een Instrument Landing System speelt een belangrijke rol in het veilig laten landen van vliegtuigen. Het zorgt ervoor dat vliegtuigen via een optimale koers en vaste daalhoek de landingsbaan naderen. Het huidige systeem is al lange tijd in gebruik en om ervoor te zorgen dat we de begeleiding van vluchten veilig kunnen houden, moeten we nu onderhoud uitvoeren. We gaan onder andere antennes en een localizer (een systeem dat vliegtuigen naar de landingsbaan leidt) vervangen. We doen het werk zorgvuldig en zo snel mogelijk, omdat we weten dat het effect heeft op de omgeving.”

Late communicatie en boosheid stadsbestuur

Het Amsterdamse stadsbestuur werd pas op het laatste moment ingelicht over de uitloop. Wethouder Hester van Buren (Schiphol) vertelt bij het Parool: “Ik ben bijna net zo overvallen als de omwonenden. Ik baal er ontzettend van en ik ben ook boos dat ik het zo laat te horen heb gekregen.” Ze geeft aan dat het aantal vluchten niet verminderd kan worden en dat ze nog geen oplossing voor de overlast heeft. Wel gaat ze het onderwerp naar voren brengen tijdens de aandeelhoudersvergadering met Schiphol. Ze wil antwoorden op de vragen over hoe de uitloop ontstaan is en waarom belanghebbenden pas zo laat zijn ingelicht. Amsterdam bezit namelijk twintig procent van de aandelen van Schiphol.

Financiële compensatie voor omwonenden geëist

Ook de Amstelveense wethouder van luchthavenzaken Adam Elzakalai is niet tevreden over de uitloop: “Deze werkzaamheden worden tegen eerdere afspraken in tijdens de zomerperiode uitgevoerd. Daardoor is de hinder voor de omgeving groter,” geeft hij aan bij het Parool. Hij eist dat de omwonenden financieel gecompenseerd worden voor de overlast.