maandag , 16 september 2024

Schiphol plannen zorgen voor onrust

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft aangekondigd dat Schiphol het aantal nachtvluchten zal verminderen, maar dat het totale aantal vluchten zal toenemen tot 470.000 per jaar. Dit terwijl hij volgens een rechterlijke uitspraak het aantal vluchten juist moet verminderen tot 440.000 per jaar om aan de milieunormen te voldoen. Europese regelgeving stelt dat krimp alleen is toegestaan als andere maatregelen onvoldoende effect hebben op het beperken van geluidshinder.

Gemeentebestuur Amsterdam reageert kritisch

Leden van het Amsterdamse gemeentebestuur, waaronder Janneke van Pijpen van GroenLinks, uitten hun onvrede over de plannen. Van Pijpen bekritiseerde het besluit: “Krimp is de enige manier om zowel geluidsoverlast, CO2-uitstoot, andere ongezonde uitstoot en stikstof te reduceren. Het is nodig dat we al die vier vliegen in één spreekwoordelijke klap slaan.”

Wethouder Hester van Buren, die pleitte voor een maximum van 440.000 vluchten, uitte haar teleurstelling in het demissionaire kabinet. Ze beloofde om tijdens de aankomende vier weken van raadpleging de mening van Amsterdam duidelijk te laten horen en aan te dringen op aanscherping van de plannen.

Gezondheid Amsterdammers in het geding

Partij voor de Dieren-raadslid Anke Bakker uitte zorgen over de gezondheid van Amsterdammers. Zij vreest dat de sluiting van de Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan in de middaguren en het intensievere gebruik van de Buitenveldertbaan de overlast voor Amstelveen, Amsterdam-Zuid en Zuidoost zal verergeren. Bakker vroeg Van Buren om juridische stappen te overwegen, maar Van Buren wil eerst de uitkomst van het bezwaar tegen Schiphol’s stikstofuitstoot afwachten.

Strengere maatregelen voor lawaaiige toestellen

Naast het verminderen van het aantal vluchten, zullen ook de lawaaiigste toestellen tussen 23.00 uur en 07.00 uur de luchthaven niet meer mogen aandoen. Overtreders zullen extra moeten betalen. KLM reageerde met dreiging van sancties en andere luchtvaartmaatschappijen kondigden tegenmaatregelen aan als Schiphol zal krimpen.