zaterdag , 23 november 2024

Luchthaven Teuge nieuwe basis voor Cormorant Vliegtuigen

Cormorant SEAplanes, een vooraanstaande vliegtuigbouwer gespecialiseerd in elektrische amfibievliegtuigen, kondigt aan nog voor het einde van het jaar te verhuizen naar Teuge International Airport. De verhuizing omvat de overgang naar een hangar van E-Deck, een initiatief van de Nederlandse ondernemer Evert-Jan Feld. De keuze voor deze locatie hangt nauw samen met de ontwikkeling van de E-Campus op Teuge sinds april vorig jaar.

Van vonk in de wijk naar Teuge: groeiende ambities

Tot voor kort was het atelier van Cormorant gevestigd bij Vonk in de Wijk, een duurzame broedplaats voor start-ups. Door de snelle groei van het bedrijf was er echter behoefte aan een ruimere en meer geschikte accommodatie. Begin dit jaar sloot Cormorant zich aan bij het Schotse Sustainable Aviation Test Environment 2 als industriepartner. Sindsdien heeft de ontwikkeling een vlucht genomen, met samenwerkingen met Duitse bedrijven als Leichtwerk AG in Brunswijk en Hoffmann Propeller in Rosenheim, en nauwe banden met de Universiteit van Glasgow en de Robert Gordon University in Aberdeen.

Samenwerking verder dan hangaarruimte

De samenwerking op Teuge gaat verder dan alleen het huren van hangaarruimte. E-Deck herbergt ook de E-Flight Academy, de eerste volledig elektrische vliegschool ter wereld die gebruikmaakt van vliegtuigen van de Sloveense fabrikant Pipistrel. Deze elektrische motoren lijken zeer geschikt voor het ontwerp van Cormorant. De E-Campus zal uiteindelijk een reeks gezamenlijke onderzoeksfaciliteiten huisvesten, waaronder virtual en augmented reality-technologie, hybride en elektrische vliegtuigen, batterijtechnologie, vliegsimulatoren en laadinfrastructuur.

Uniek ontwerp en capaciteiten van Cormorant

“Cormorant is ontworpen als een amfibievliegtuig, waardoor het zowel vanaf water als land kan opereren,” aldus Chris Rijff, de hoofdontwerper en CEO van het bedrijf. Het vliegtuig wordt aangedreven door een zogenaamde ducted fan, centraal geplaatst in het vliegtuigframe. Cormorant is uitgerust met twee elektrische motoren van elk 260 kW/h (349 pk), ontworpen voor een maximale snelheid van 460 km/u met een maximaal startgewicht van 2.240 kg. Het vliegtuig biedt plaats aan zeven passagiers en een piloot en kan in enkele minuten worden omgebouwd voor ambulancevluchten of goederenvervoer. De gecertificeerde vliegafstand is circa 810 km, met een vluchtduur van ongeveer 3,75 uur.

Een nieuw tijdperk voor elektrisch vliegen

De verhuizing van Cormorant SEAplanes naar Teuge markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van elektrisch vliegen in Nederland. Met zijn geavanceerde ontwerpen en innovatieve samenwerkingsverbanden belooft Cormorant SEAplanes een sleutelrol te spelen in de toekomst van duurzame luchtvaart.