vrijdag , 22 november 2024

Oefening brandweer en defensie helikopter op landgoed Junne

In de bossen van landgoed Junne is vanmorgen gezamenlijk geoefend door de brandweer en het zogenoemde Fire Bucket Operations team. Dit landelijk inzetbare specialistische team van defensie en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland kan worden ingeroepen als bijvoorbeeld een natuurbrand onbeheersbaar dreigt te worden. De brandweer van de veiligheidsregio’s IJsselland en Twente werken nauw samen op het terrein van natuurbranden. Dergelijke gezamenlijke oefeningen zoals vandaag waarbij de brandweer, het FBO-team en de operationeel leidinggevenden in actie komen vinden eens per jaar plaats, telkens op een andere locatie in het land.

“Het doel van de oefening is om te kijken of de samenwerking, communicatie en coördinatie goed verloopt tussen onder meer de brandweer en het FBO-team”, vertelde Erik Pluim, teamleider brandweerzorg en natuurbrandbestrijding.

Op het einde van de ochtend en het begin van de middag werd er een fictieve bosbrand bestreden bij een zandvlakte in een bosperceel aan de Junnerweg. Pluim kijkt tevreden terug op de oefening. “Het samenwerken en coördineren is goed gelukt, net zoals de alarmeringsprocedure. Dat is al met al nogal een hele procedure, dus we moeten allemaal wel goed weten hoe dit reilt en zeilt”, verteld Pluim tevreden. “We hebben kunnen oefenen wat we wilden oefenen. Het is fijn om te weten dat als we hulp nodig hebben de FBO-teams altijd op de achterhand zijn om ons te kunnen ondersteunen.”

Fysiek
Burgemeester Hans Vroomen is ook tevreden met de oefening van vandaag. “Een oefening als deze is natuurlijk heel belangrijk, zeker in een gemeente met een groot bosbezit als de onze. De afgelopen zomer viel het relatief mee, maar de zomer daarvoor was het extreem droog en waren er ook meerdere natuurbranden.” De burgemeester vertelde dat er vorige week nog een niet fysieke oefening werd gedaan. “We hebben toen met het gemeentelijk beleidsteam geoefend op een digitale uitval, en hoe we daar als gemeente op reageren en welke stappen we kunnen zetten. We zitten daarbij met verschillende partners op het gebied van veiligheid om tafel.”

“Ik vind het mooi om te zien dat we nu een echte fysieke oefening hebben gedaan, en vorige week nog een ‘droogzwem’ oefening deden.” Deze oefeningen van het gemeentelijk beleidsteam vinden twee keer per jaar plaats. “Vandaag werd er natuurlijk heel zichtbaar geoefend. Maar er gebeurt dus ook veel wat aan de buitenkant van het gemeentehuis niet te zien is, en waarmee we toch voorbereid zijn op situaties waarvan we hopen dat ze zich niet zullen voordoen”, aldus Vroomen.

Blushelikopters
Het FBO-team maakt gebruik van militaire helikopters die vanuit de lucht water op het vuur storten of een stoplijn creëren zodat het vuur niet verder kan. Deze luchtsteun is vooral effectief als de grondgebonden brandweer het vuur niet goed kan bereiken. “Bijvoorbeeld in moeilijk begaanbare terreinen zoals natuur- en veengebieden, maar ook bij grote industriebranden, of grote buitenbranden zoals de afvalbrand bij Twence in Hengelo vorig jaar”, verteld Pluim. Daarnaast hebben de blushelikopters een enorme slagkracht. Met de waterzakken kan een grote hoeveelheid water in één keer, of verneveld met een soort douchekop, op het vuur worden neergelaten.

De Cougar transporthelikopter die vandaag in Ommen vloog vervoert per keer zo’n 2.500 liter water. En volume die niet veel onder doet voor de watertank van een gemiddelde tankautospuit. Eigenlijk zou vandaag naast deze Cougar helikopter ook een Chinook worden ingezet, bij ver de grootste helikopter uit het luchtmacht ‘arsenaal’; maar deze kreeg pech. Zo’n Chinook helikopter heeft twee rotors en kan in één vlucht vier keer zoveel water als de Cougar vervoeren; zo’n 10.000 liter. Als de luchtmacht helikopters bij een inzet aankomen op de locatie van een brand zorgt het Mobile Air Operations Team van defensie ervoor dat de zogeheten ‘bambi bucket’ onder de helikopter wordt gehangen. Dit werd vandaag in Junne gedaan op een veld bij de Waterschapsheuvel.

Vecht
De helikopter vloog bij de oefening van vandaag heen en weer tussen de Vecht en de zandvlakte waar het water werd ‘gedropt’. Eerst om het water in de grote zak te laten lopen, en daarna dit water op de aangegeven plek in een lijn te laten vallen. Om tijd te besparen wordt er bij een inzet zo dicht mogelijk bij de brand gevuld. Dit kan praktisch overal, zelfs in een zwembad, zolang het water minimaal zo’n 2 meter diep is kan de zak vol lopen. De waterzak werd vandaag net ten oosten van de stuw in Junne met het water van de Vecht gevuld.

Fotografie: www.ginopress.nl